Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Байдън: Тръмп не защити Америка. Това е непростимо

Страстен, енергичен, изпълнен с неотложност - кандидатът на демократите изненада с най-важната си досега реч

Байдън: Тръмп не защити Америка. Това е непростимо

Снимка: Bloomberg L.P.

Семейство Обама вече се изказа, както и  Бил Клинтън и Камала Харис, и дори Джими Картър беше предал съобщението си чрез видео конферентна връзка, а сега беше ред на най-важния човек сред американските демократи. Конвенцията за номинация завърши с реч на Джо Байдън. По този начин партията започва горещата фаза на предизборната кампания преди американците да изберат своя нов президент на 3 ноември.

Ако беше произнесъл тази реч пред публика в зала, какъвто бе първоначално планът, тогава в крайна сметка в края ѝ силна и колективна въздишка щеше да премине през редиците на демократите. Въздишка на облекчение.

Без преувеличение може да се каже, че Джо Байдън изнесе в четвъртък вечерта реч, която надхвърли повечето очаквания. Тя беше страстна, енергична и с неотложност, която подхождаше на момента, в който демократите - и не само тях - смятат, че предстои да влязат в президентските избори: много есхатологичен момент.

77-годишният кандидат на демократическата партия прозвуча по-различно, когато произнесе речта си за номинацията, отколкото по-рано, когато се появи в първичната група, където често изглеждаше уморен, объркан и изгубен, дори по време на изказвания, когато четеше телепромтера. И звучеше много различно от карикатурата, която Доналд Тръмп и неговият екип от кампанията обрисуваха за него през последните месеци.

За Байдън вероятно допълнителен плюс беше фактът, че тази виртуална партийна конференция се провежда без обичайния спектакъл: без балони и изкуствен дим и светлини, без аплодисменти и наздравици, без глупави шапки в публиката. Нищо от това не би съответствало на тона, който Байдън зададе в речта си за номинация.

Този тон направи впечатление и в първите минути от 30-минутната му реч. "Сегашният президент прекалено дълго загърна Америка в мрак", каза Байдън. "Прекалено много гняв, твърде много разделение. Тук и сега аз ви давам думата си, че ако ми поверите президентския пост, ще заложа на най-добрите от нас, не на най-лошите. Аз ще бъда съюзник на светлината, не на мрака. И не се съмнявайте, ние ще преодолеем този тъмен период в Америка", заяви 77-годишният Байдън.

Той използва грандиозното събитие, за да представи своята визия за бъдещето на страната. Изказванията на кандидатите за президенти традиционно са поантите на предизборната кампания в САЩ. Като президент той ще даде обещание на американците, каза Байдън: „Ще защитя Америка, ще защитавам от всяка атака - видима или невидима - винаги, без изключение, всеки път“.

В същото време той атестира на действащия президент Тръмп огромни пропуски в рамките на пандемията на коронавируса. "Нашият настоящ президент се провали в най-основното си задължение към нацията. Той не ни защити. Той не защити Америка", каза Байдън. "Това е непростимо”.

Коронакризата ще остане централна тема в кампанията

Кандидатът оплака повечето от 170 000 американски жертви на пандемията и обвини Тръмп, че все още няма план как да поеме кризата под контрол. И до днес републиканецът не бил разбрал, че икономиката няма да се възстанови и училищата не могат да бъдат отворени безопасно, докато той не се справи с вируса.

Тръмп вече имаше изява вечерта и атакува остро конкурента си. "Това е най-лошият ви кошмар", каза републиканецът по време на кампания в близост до родното място на Байдън в щата Пенсилвания. За "половин век" дългогодишният сенатор и бивш вицепрезидент бил участвал в "разпродажбата на страната ни" и помагал на други държави да "откраднат нашите работни места".

В продължение на три десетилетия Байдън беше сенатор от Делауер, преди да бъде избран за вицепрезидент на Барак Обама. Номинацията на Демократическата партия за президент беше негова цел в продължение на повече от 30 години, през които той се кандидатира за нея три пъти - през 1988 г., през 2008 г. и през 2020 г.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Кадър на деня за 23 октомври